Timothy Veenboer over zijn eerste maand als duo-commissielid: ‘Er is meer politiek dan je ziet’

Door Timothy Veenboer op 21 oktober 2024

Er is meer politiek dan je ziet

Mijn eerste maand als duo-commissielid. Als je aan de politiek denkt, dan denk je aan ministers of tweede Kamerleden. Je ziet een zin uit een debat dat je zag op het journaal en een tweet die werd besproken in je favoriete podcast. Een minister heeft dit gezegd, een tweede kamerlid heeft dat erop geantwoord en in een talkshow wordt alles nabesproken. De belangrijkste onderwerpen gaan over migratie, economie, oorlog, veiligheid, zorg. Maar dan altijd een actualiteit, nooit over het hele verhaal. Weliswaar onderwerpen die je aan het hart gaan, maar het is maar een klein deel van de politiek. Over de meeste debatten, bewindspersonen, onderwerpen, hoor je vrij weinig. Dat luidruchtige kleine actualiteitendeel van de politiek is voor verreweg de meeste Nederlanders bepalend voor hun beeld over de politiek. Waar hun vertrouwen of wantrouwen over de gehele politiek op gebaseerd is.

Voor mijzelf is dat niet anders. Ook toen ik politicologie studeerde had ik het vaak over dat wat die dag in het nieuws was en kende ik alle ministers en staatsecretarissen uit mijn hoofd. Het waren ook politici en onderwerpen die mijn interesse voor politiek en de PvdA hebben aangewakkerd. Maar er is meer politiek dan je ziet. En vooral in deze tijd waarin het landelijk alleen nog maar gaat over tweets en de reacties daarop, is dat iets belangrijks om je te realiseren. Want naast Kamerleden en ministers, zijn er ook 9000 raadsleden, 1700 burgemeesters en wethouders, 622 AB-leden in de waterschappen, 570 statenleden en 67 gedeputeerden.

In die bestuurslagen wordt zeer veel werk gedaan dat voor een groot deel ons land bepaalt. Vaak een stuk concreter en dichter bij bewoners. Want alle opgaven die je op het landelijke nieuws ziet, bestaan ook in onze provincie. Want waar gaan we die extra huizen bouwen, hoe verdelen we de schaarse ruimte die we hebben, hoe ziet die natuurversterking eruit, wat gaan we doen aan vervuiling en hoe komt verduurzaming tot stand? Dit wordt allemaal behandeld in de Provinciale Staten. Dikwijls zijn het visies of uitvoeringsplannen waar de Staten zich in verdiept, met bewoners over spreekt en organisaties over raadpleegt. Met minder media-aandacht, maar wel zeer waardevol.

En aan die Staten is sinds 30 september een nieuw gezicht toegevoegd: mijn gezicht. Als duo commissielid zal ik onderdeel uitmaken van de commissie Landelijk Gebied en de fractie. En zo hoop ik vanuit deze plek mijn waarde bij te dragen.