Afspraken nodig over frictiekosten transitie
Op maandag 2 december spraken de leden van de Statencommissie Zorg, Cultuur en Middelen met vertegenwoordigers van jeugdzorginstellingen uit Noord-Holland. De commissie wilde graag van de instellingen horen hoe zij vinden dat het gaat met de transitie van jeugdzorg naar gemeenten. De voornaamste conclusie: er wordt hard gewerkt, zowel door de provincie als gemeenten, om de transitie goed te laten verlopen. Maar er zijn nog wel een aantal zaken die zorgen baren. Een belangrijke vraag is wie er straks verantwoordelijk is voor de frictiekosten. Het weerstandsvermogen van aanbieders is beperkt – hoge frictiekosten kunnen zij onmogelijk alleen opvangen. Aan de Statenleden werd gevraagd om ervoor te waken dat de frictiekosten hun weerslag zullen hebben op de huisvestingskosten. Gedeputeerde Elvira Sweet heeft aangegeven de komende tijd naar oplossingen te gaan kijken.
De aanbieders benadrukten verder dat continuïteit van de zorg heel belangrijk is – ze pleiten er dan ook voor dat gemeenten straks meerjarencontracten gaan afsluiten. Het kennisniveau bij gemeenten baart ook af en toe nog zorgen. Dat is nog niet altijd wat het moet zijn, ondanks goede initiatieven als de gemeentemonitor. Hier valt nog veel te winnen.
Maar de instellingen kwamen niet alleen om hun zorgen te delen – ze kwamen ook om inspirerende en innovatieve voorbeelden te presenteren. Zo willen ze laten zien dat de transitie niet in 2015 gaat plaatsvinden, maar allang is begonnen. Els Rienstra, voorzitter van het Instellingenberaad, geeft aan dat de middelen die door de provincie Noord-Holland ter beschikking zijn gesteld goed zijn benut. Als opwarmer laat ze een filmpje zien van Parlan van het opvanghuis in ’t Zand.
Daarna krijgt Piet Kerkvliet van Parlan het woord. Hij zegt dat zij door de Provincie goed geholpen zijn om de beleidsinformatie te verbeteren. Hij laat wat cijfers zien. Opvallend is een toename van het aantal cliënten en een toename van de ambulante zorg. Daar staat tegenover een afname van de residentiële zorg. Dat laatste is natuurlijk een hele goede ontwikkeling die wij graag willen zien. De wachtlijst (dalend) bedroeg eind oktober 60 kinderen.
Lycy Schmitz van Bureau Jeugdzorg vertelt over het project beschermen en versterken. Beschermen van het kind en versterken van het gezin. Een project dat goed aansluit bij 1 gezin, 1 plan. Een vernieuwende en succesvolle aanpak.
Ton van Voorden van OCK het Spalier neemt ons mee naar de website voor medewerkers: www.jeugdzorgcursus.nl. Medewerkers kunnen hier een training kiezen die goed bij hen past en aansluit bij hun ontwikkeling. In korte tijd dat de website in de lucht is deze al 2000 keer bezocht en hebben 250 medewerkers een training geboekt. Er worden 18 verschillende trainingen aangeboden. Deze website is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie.
Evert Pater van het Leger des Heils vertelt over het omgangshuis dat is gerealiseerd. Het is een neutrale plek voor ouders om omgang te hebben met hun kind. Er wordt begeleiding op maat aangeboden. Het omgangshuis is vooral bedoeld bij vechtscheidingen waarbij kinderen de dupe dreigen te worden. Op deze manier kunnen zij toch veilig met hun ouder(s) omgaan.
Sander van Eupen is van Stichting de Praktijk, een relatief nieuwe aanbieder in het veld. Zij hebben een pilot gedaan met geïndiceerde jeugdzorg. Deze was succesvol en daardoor hebben zij zich een plek weten te verwerven.
Rob Hartings van Youké (voorheen Zandbergen) geeft aan dat zij de krachten hebben gebundeld met een Utrechtse organisatie en zich nu richten op kinderen van 0 tot 23. Hij neemt ons mee in een casus waarbij mede door het inzetten van informele zorg een uithuisplaatsing kon worden voorkomen.
Els Rienstra van Parlan vertelt ons tot slot over het Transferium. Zij hebben onlangs twee successen geboekt die ogenschijnlijk klein lijken, maar inmiddels al navolging krijgen: zittingen van de kinderrechter op locatie waardoor de jongere niet heen en weer hoeft te worden vervoerd, en een deeltijdmachtiging.
Al met al een geslaagde, informatieve bijeenkomst, die een vervolg zal krijgen op 14 december tijdens onze PvdA regiodag over dit onderwerp!