PvdA presenteert plan voor meer biologische landbouw in Noord-Holland
Vandaag heeft de PvdA Noord-Holland het manifest ‘Meer biologische en duurzame landbouw’ aangeboden aan staatssecretaris van landbouw Sharon Dijksma. In het manifest geeft de PvdA Noord-Holland aan hoe de provincie het areaal biologische landbouwgrond kan vergroten de komende jaren.
Nu wordt 5 % van de landbouwgrond gebruikt voor biologische landbouw. De PvdA wil dit biologische areaal vergroten naar 10 % in 2019. Biologische landbouw is gezonder, vergroot de biodiversiteit, gebruikt minder chemische bestrijdingsmiddelen en zorgt voor meer werkgelegenheid.
Het argument dat biologische landbouw niet rendabel genoeg zou zijn, gaat wat de PvdA Noord-Holland betreft niet op. Bij consumenten is er een groeiende behoefte aan biologische producten uit de eigen streek. Het biologische bedrijf waar Sharon Dijksma vandaag te gast was, de Lepelaar in Sint Maarten, is het levende bewijs dat een biologisch bedrijf economisch rendabel is en groeipotentie heeft. De Lepelaar heeft onlangs nog nieuwe hectares grond verworven om de stijgende vraag naar hun producten aan te kunnen.
Er zijn in Noord-Holland een groot aantal agrariërs die willen omschakelen naar biologische of duurzame landbouw. Voor deze agrariërs is het vaak moeilijk om aan de benodigde hectares grond te komen. De PvdA noemt in haar manifest een aantal maatregelen die de provincie kan nemen om de groei van biologische landbouw in Noord-Holland te stimuleren:
- Zorg dat landbouwopleidingen zich in toenemende mate gaan richten op biologische landbouw;
- De marketing van biologische producten meer richten op jongeren. De succesvolle marketing van de CONO-fabriek uit de Beemster is hier een mooi voorbeeld van;
- Mogelijkheden voor financiering vergroten. Schakel ‘duurzame’ banken als ASN en Triodos vaker in. De provincie Noord-Holland moet haar fonds voor duurzame economie ook openstellen voor biologische bedrijven;
- De provincie moet de zogenoemde ‘BBL-gronden’ die zij van het Rijk heeft gekregen gericht inzetten voor biologische bedrijven. Hiertoe moet op korte termijn het groen grondbeleid worden gewijzigd. Dit beleid zorgt er nu voor dat de BBL-gronden naar de hoogstbiedende partij gaan;
- Verbetering de samenwerking met natuur- en terreinbeherende organisaties. Dit biedt kansen omdat een deel van de gronden die door deze organisaties beheerd worden vaak goed inpasbaar zijn in een biologische bedrijfsvoering.
Het hele manifest is hier te lezen: