Stand van zaken windenergie in Noord-Holland
Momenteel staan we voor de opgave om 685,5 extra Megawatt aan windenergie te realiseren in Noord-Holland. De PvdA is hiervan groot voorstander, maar heeft een aantal kanttekeningen bij de huidige plannen.
De PvdA Noord-Holland vindt het belangrijk dat er binnen de provincie veel wordt geïnvesteerd in duurzame energie. Op dit moment wordt slechts 4% van de energie in Noord-Holland duurzaam opgewekt. Vanuit het Rijk is de ambitie echter 14% duurzame energie in 2020. Aan het begin van de huidige collegeperiode in Noord-Holland is daarom door de coalitiepartijen PvdA, VVD, D66 en CDA afgesproken om stevig in te zetten op duurzame energie.
Om de ambitie van 14% in 2020 waar te kunnen maken is in 2011 het koersdocument ‘Duurzame Energie’ door Provinciale Staten vastgesteld. Speerpunten in deze duurzaamheidsagenda voor Noord-Holland zijn onder andere zonne-energie, energiebesparing in de bebouwde omgeving, energie uit biomassa maar ook windenergie op zee – waar de PvdA een groot voorstander van is, mits de turbines buiten de 12 mijlszone (23 km) geplaatst worden. De uitvoering van het koersdocument is nu in volle gang.
In het coalitieakkoord werd daarnaast vastgelegd dat het beleid voor wind op land werd aangescherpt: geen windmolens erbij. Wind op land is echter hard nodig om de ambities op het gebied van duurzame energie te realiseren. Vanuit het Rijk kwam er daarom een taakstelling om 580 extra Megawatt (MW) neer te zetten in Noord-Holland. Deze 580 MW zou gerealiseerd worden door oude turbines te vervangen door efficiëntere en door nieuwe turbines neer te zetten in de Wieringermeer. Afgelopen jaar werd deze taakstelling echter nog eens verhoogd naar 685,5 MW. Dit betekent dat er nu ook buiten de Wieringermeer windlocaties geherstructureerd en/of uitgebreid moeten worden, er extra turbines bij moeten komen en meer overlast gevende turbines gesaneerd moeten worden. De PvdA is hiervan groot voorstander – uiteraard allemaal binnen de visie dat het open landschap van Noord-Holland zo min mogelijk moet worden aangetast.
De uitwerking van dit nieuwe beleid voor wind op land heeft de nodige voorbereidingstijd gevraagd, maar wordt naar verwachting voor het eind van 2014 afgerond. Er komt een gewijzigde Provinciale Ruimtelijke Verordening en er worden een aantal ‘windgebieden’ aangewezen. Hierbij moet wat mij betreft ook gedacht worden aan het Noordzeekanaalgebied. Alle voorgenomen wijzigingen zijn vastgelegd in het uitvoeringsplan ‘Herstructurering Wind op Land’. Onderdeel van de plannen is dat gemeenten en organisaties met plannen kunnen komen om tot de benodigde aantal MW’s te komen.
De PvdA-fractie kan zich op hoofdlijnen goed vinden in het uitvoeringsplan. Wel hebben we drie aanvullende randvoorwaarden gesteld:
- Er moet een overzicht komen van overlast gevende turbines in de provincie, en er moeten extra inspanningen worden gepleegd om de overlast te beperken – bij voorkeur door deze turbines te saneren. PvdA realiseert zich dat dit niet altijd eenvoudig zal zijn. Van sommige turbines, die destijds volgens de regels geplaatst zijn, is de afschrijvingstermijn nog niet verstreken – en nu worden tijdens het spel de regels veranderd. Maar als bewoners er aantoonbaar last van hebben is de verantwoordelijkheid van de overheid en windturbine-eigenaren om hier iets aan te doen om het probleem aan te pakken. Dit kan door met de eigenaren in gesprek te gaan en te regelen dat de turbines ’s nachts en op mooie dagen stil worden gezet. Ook kunnen overheid en eigenaren een fonds instellen en van daaruit de overlastgevende turbines daadwerkelijk worden aangepakt. Een vergelijkbare aanpak is er ook met het Schipholfonds bij de geluidsoverlast van vliegtuigen.
- Er moet op de locaties waar nieuwe of grotere turbines komen nauwgezet worden gekeken naar de afstand tot de bebouwing. Bewoners mogen geen last hebben van geluid en slagschaduw. Deze afstand zal per locatie verschillen, dus maatwerk is nodig.
- Bewoners moeten vanaf het begin door de initiatiefnemers serieus worden betrokken bij de plannen om turbines in hun woonomgeving te gaan plaatsen. Ook kan daarbij gekeken worden of bewoners kunnen delen in de financiële opbrengst van de turbines. Zo creëer je draagvlak, en dat is essentieel om windenergie van de grond te krijgen.
Via voortgangsrapportages zal het college Provinciale Staten periodiek op de hoogte houden van de uitvoering van het plan ‘Herstructurering wind op Land’. Ik hoor ook graag wat uw mening is over de nieuwe plannen. Neem daarvoor contact op via [email protected].