Wateroverlast in duingebied: de provincie moet haar verantwoordelijkheid nemen als coördinerende overheid om snel tot oplossingen te komen

Door Jan Stam op 27 mei 2024

In de duinen in de provincie Noord-Holland is sprake van een sterk verhoogde grondwaterstand vanwege de overvloedige regenval van het afgelopen half jaar. Dit heeft grote consequenties voor de bewoners en gebruikers van het duingebied. In Bloemendaal, IJmuiden en Bergen aan Zee staan de kelders onder water. Recreatie zoals zomerhuisjes, campings en fiets- en wandelpaden, staat onder druk. Het bijzondere, cultuurhistorische zeedorpenlandschap ten noorden van Egmond aan Zee wordt bedreigd. Er worden schadeclaims voorbereid.

De ultieme oorzaak, de regenval, is voor iedereen duidelijk. De vraag of het beleid van de diverse instanties ook een rol speelt, heeft tot nu toe een onduidelijk antwoord gekregen. Speelt de beleidsmatige vernatting een rol, het gebrek aan afvoer (duinrellen)?

De verantwoordelijkheid voor het aanpakken van de overlast is onduidelijk. De provincie (grondeigenaar), de PWN (beheerder), het Hoogheemraadschap (kustverdediging) en de gemeente (bebouwde kom) spelen allemaal een rol.

De PvdA-fractie in de provincie heeft in maart vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten. Het probleem werd toen erkend, maar ook de verschillende verantwoordelijkheden van verschillende organisaties. Aangezien we van de mensen in het gebied duidelijk te horen hebben gekregen dat de verschillende instanties naar elkaar wijzen, hebben we een discussiestuk voor de Commissie Landelijk Gebied geschreven, met als kern dat GS haar verantwoordelijkheid neemt als coördinerende overheid. Op deze wijze hopen we snel op een adequate manier de overlast aan te pakken.

De discussie wordt vandaag, op maandag 27 mei, binnen de Commissie Landelijk Gebied gevoerd.

Lees hier de discussienota van de PvdA: Discussienota PvdA over Wateroverlast Duingebied

 

 

Jan Stam

Jan Stam

Wie is Jan? Ik ben Jan Stam, geboren en getogen in Egmond aan Zee, ook wel Derp genoemd. Geboren en getogen betekent hier ook dat je veel mensen je hele leven tegen kan komen, ruim de helft van mijn lagere schoolklas leeft en woont nog in het dorp. Ik ben ook flink beïnvloed door de

Meer over Jan Stam