Door op 28 juni 2013

PvdA stelt vragen over tweerichtingsverkeer Kanaalkade Alkmaar

De PvdA Noord-Holland heeft vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten over de herinvoering van het tweerichtingsverkeer aan de Kanaalkade in Alkmaar. In 2010 heeft de provincie subsidie verstrekt voor de aanleg van een vrije busbaan aan de Kanaalkade. Deze busbaan komt met de herinvoering van het tweerichtingsverkeer te vervallen. PvdA-statenlid Mark Versteeg: “De busbaan was bedoeld om de doorstroming van het busverkeer aan de Kanaalkade te bevorderen. Nu wil de gemeente Alkmaar de busbaan na amper drie jaar ongedaan maken. De PvdA wil van Gedeputeerde Staten weten of de provincie de subsidie terug gaat vorderen.”

De PvdA wil verder van Gedeputeerde Staten weten welke verkeerskundige aanpassingen aan de Kanaalkade de gemeente Alkmaar precies voor ogen heeft. Mochten deze aanpassingen een negatief effect hebben op de exploitatiekosten van buslijnen die momenteel gebruik maken van de busbaan, dan wil de PvdA weten of ook die kosten op de gemeente Alkmaar verhaald kunnen worden.

Gedeputeerde Staten gaf vorig jaar al aan in brede zin te bekijken wat de mogelijkheden zijn om door de provincie verstrekte subsidie terug te vorderen, als de maatregelen waarvoor de subsidie is verstrekt door de ontvanger ongedaan worden gemaakt. Versteeg: “Het kan niet zo zijn dat door de provincie verstrekte subsidie in een zwart gat verdwijnt omdat er bij gemeenten geen sprake is van continuïteit van beleid. Als het mogelijk is, moet de gemeente Alkmaar aansprakelijk gesteld worden. Dit is pure kapitaalvernietiging.

Schriftelijke vragen Kanaalkade Alkmaar