Door op 9 oktober 2015

Circulair en duurzaam

In de afgelopen 2 weken heb ik voor onze fractie 3 verschillende bijeenkomsten over circulaire economie bezocht. Circulaire economie; het staat in het middelpunt van de belangstelling, iedereen ‘wil er iets mee’. Maar hóe, en vooral hoe snel, daarover breekt menig (lokale) overheid én bedrijf zich het hoofd.

Op 23 september jl. stond de PvdA Noord-Holland Regiodag in het teken van circulaire economie. Na een presentatie van onze voormalige PvdA-minister van VROM, Jacqueline Cramer die het begrip circulaire economie nog eens nader duidde, was ‘t het woord aan twee ondernemers die met hun beginnend bedrijf – tegenwoordig onveranderlijk start ups genoemd – aan de weg timmeren. Het enthousiasme dat deze duurzame ondernemers aan de dag leggen is aanstekelijk. Vooral ook omdat een bedrijf dat vanuit de filosofie van ‘het circulaire’ wordt begonnen, doorgaans vele positieve (maatschappelijke) neveneffecten heeft. Circulaire ondernemers bieden vaak werk aan jonge mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, aan jongeren die een stageplaats zoeken of starters op de banenmarkt die een duwtje in de rug nodig hebben om aan de slag te gaan. Circulaire ondernemers denken na over allerlei manieren om hun bedrijfsvoering zo duurzaam mogelijk te laten zijn. Vervoer per elektrische auto’s bijvoorbeeld of zelfs per fiets. Tijdens de regiodag kregen wij daar een aantal mooie voorbeelden van te zien.

Op 1 oktober werd in Den Helder het eerste Duurzaamheidscafé van deze gemeente gehouden. Daarin hielden een paar Heldenaren een pitch over hun duurzame onderneming. Zo hebben in Fort Westoever, een onderdeel van de Stelling van Den Helder, een aantal ondernemers de koppen bij elkaar gestoken en zijn in het oude marine-fort een bierbrouwerij begonnen waar zij op duurzame wijze hippe biertjes brouwen. Er is ook een pop-up restaurant onder de naam “Food-Fort” en in het komende voorjaar zullen de ondernemers op de buitenhellingen van het fort duurzame stadslandbouw gaan beginnen en een biologische kippenfarm opstarten. De kippen zullen gevoerd worden met restproducten die vrijkomen bij het bierbrouwproces. Met een kippenslachterij in de nabije omgeving hoopt men afspraken te maken om de kippen daar rechtstreeks aan te leveren waarbij een deel ‘om niet’ verwerkt terugkeert en het andere deel aan het vleesverwerkingsbedrijf vervalt. Voor beide ondernemingen een win-win situatie. Op het menu van het pop-up restaurant zal vervolgens een stukje biologisch kippenvlees staan. De producten van de stadslandbouw-akkers zullen óók hun weg naar de keuken van het Fort-restaurant vinden waarmee het principe van circulariteit zoveel mogelijk wordt nagestreefd.

Groter van opzet was het congres Share 2015, Inspiring Circular Economy dat maandag 5 oktober jl. in de hal van Expo Haarlemmermeer werd gehouden. Bij dit congres ook pitches van bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan en op zoek zijn naar netwerken, samenwerking en investeerders. Maar liefst 20 bedrijven presenteerden op Share 2015 hun duurzame onderneming. Zo was er een lokale basisschool die de kamerplant de klas in heeft gehaald. Planten nemen allerlei schadelijke stoffen uit het klasse-milieu op geven er goede stoffen voor terug. Dat is beter voor de gezondheid van zowel de leerlingen als de leerkracht. Bovendien is het verzorgen van een plant een leerzame en leuke bezigheid voor de leerlingen. Maar ook commerciële bedrijven presenteerden zich op deze Share 2015 zoals een bedrijf dat ambachtelijk gebakken bakstenen maakt uit bouw- en industrieel afval. Of een bedrijf dat oesterzwammen teelt op koffiedik en een verffabriek waar men lijnolie perst uit (in Nederland) zelf verbouwde vlas om daar vervolgens verf mee te produceren.

Duurzaamheid en initiatieven op het gebied van circulaire economie hebben vaak nog een (té) lange aanlooptijd en vooral een lange adem van de ondernemer nodig. In de wandelgangen van het congres werd vooral verzucht dat het overtuigen van medeondernemers, potentiele samenwerkingspartners én de politiek veel tijd en overredingskracht vergen. De PvdA Noord Holland wil één van de partijen zijn die Noord Hollandse ondernemers wil helpen om duurzaam en circulair te kunnen (blijven) ondernemen. Dat kunnen we doen door goed te letten op regelgeving, zelf initiatiefvoorstellen in te dienen en de milieu- en duurzaamheidsdoelstellingen te huldigen. Die doelstellingen behoren mijns inzien tot de belangrijkste zaken waarmee ook onze Provincie zich in de komende bestuursperiode zal moeten gaan bezig houden!

De bevlogenheid onder de duurzame ondernemers, zowel tijdens de regiodag als in Den Helder en in de Haarlemmermeer, was er niet minder om. Duurzaam ondernemen, aldus de presentatoren tijdens het Share 2015-congres, is een kwestie van vastberadenheid. Daarmee zullen samenwerkingspartners gezocht moeten worden om zo goede ideeën in praktijk te brengen. Maar het is vooral een zaak van ‘gewoon gaan beginnen’.