Door Sandra Doevendans op 12 mei 2016

Duurzame donderdag: ook op het werk!

De afgelopen donderdagen hebben we bijdragen mogen lezen over onder andere de persoonlijke initiatieven die onze fractieleden hebben genomen om hun persoonlijke omgeving te verduurzamen. Zo heeft Adnan Tekin zonnepanelen geïnstalleerd op het dak van zijn woning en heeft Jan Nieuwenburg in zijn huis een warmtewisselaar laten plaatsen.

Naast de verduurzaming van onze privé omgeving kunnen we natuurlijk ook initiatieven nemen om onze werkomgeving meer duurzaam te maken. Ik wilde deze week daarom wat tips delen voor een groenere werkomgeving.

Natuurlijk printen al heel veel mensen dubbelzijdig op papier met een FSC keurmerk waarvan je weet dat het hout wat ervoor gebruikt is duurzaam is gekapt. Maar wist je dat je nu ook in het duurzame ‘Ecofont’ kunt printen waarmee tot 20% minder inkt gebruikt? Het font is hier gratis te downloaden.

Onderzoekers van TNO hebben wetenschappelijk aangetoond dat planten op kantoor een gunstig effect hebben op de prestaties van werknemers. Mensen zijn gezonder, productiever en minder gevoelig voor stress als er een plant in de buurt staat. Daarnaast hebben planten het bijkomende voordeel dat ze lucht kunnen filteren van schadelijke stoffen zoals formaldehyde en benzeen en kunnen.

En dan natuurlijk de zwarte motor waar menig kantoor op draait. Verantwoorde koffie. Wist je dat er een verschil zit tussen Fairtrade en Fairchain? Bij Fairtrade koffie bijvoorbeeld krijgen lokale boeren een minimumprijs in ruil voor het groeien en exporteren van ongebrande koffiebonen naar koffiedrinkende landen. Dat is natuurlijk goed, maar het kan beter. FairChain houdt in dat de boeren de helft krijgen en bezitten van de koffieplantages en dat de koffie ook wordt gebrand in het land van productie. Hierdoor is er een echte productie-consumptie relatie. Hierdoor heb je een duurzamer en eerlijker idee van consumeren en je koffie smaakt meteen een stuk lekkerder.

Zijn er bij jullie op het werk interessante duurzame ontwikkelingen gaande?

Sandra Doevendans

Sandra Doevendans

Als een maand oude baby kwam ik uit Sri Lanka naar Nederland door adoptie. Ik ben opgegroeid in Amstelveen, maar uiteindelijk verhuisd naar Amsterdam. Ik sta voor een samenleving waarin iedereen zijn kansen kan krijgen ongeacht leeftijd, afkomst, leeftijd, geaardheid of religie. Als alleenstaande moeder weet ik dat het socialer en eerlijk moet én kan!

Meer over Sandra Doevendans