Door op 26 februari 2015

Eerst nieuwe natuurwet, dan besluit over jachtverbod

Vandaag verscheen in de Texelse Courant een opinieartikel van PvdA-kandidaat en huidig Statenlid Nico Papineau Salm, getiteld ‘Eerst nieuwe natuurwet, dan besluit over jachtverbod’. In het artikel legt Nico uit waarom de PvdA voorlopig niet instemt met een jachtverbod in 31 Noord-Hollandse stiltegebieden. Lees het artikel hier:

 

‘Eerst nieuwe natuurwet, dan besluit over jachtverbod’, opinieartikel in Texelse Courant 26-2-2015

Enige tijd geleden lanceerde de Partij voor de Dieren, met steun van D66, SP, de Partij van de Arbeid, in de Provinciale Staten van Noord-Holland een voorstel om de jacht in 31 Noord-Hollandse stiltegebieden te verbieden. Dit voorstel heeft de afgelopen weken veel reacties losgemaakt. Met name op Texel, in de Kop van Noord-Holland en West-Friesland kwamen verontruste (landbouw-)organisaties, agrariërs en jagers in het geweer tegen het voorstel. De kern van hun boodschap: een jachtverbod brengt het wildbeheer, en daarmee de agrarische bedrijven die binnen de stiltegebieden liggen, grote schade toe.

De oorspronkelijke reden voor de PvdA om het voorstel te steunen zit hem vooral in het woord ‘stiltegebieden’. Wij vinden het belangrijk dat er plekken zijn en blijven in Noord-Holland waar het – relatief – stil is. Daarom zijn er 31 stiltegebieden aangewezen in onze provincie. Hier kunnen onze inwoners (mens en dier) ongestoord genieten van de mooie natuur die Noord-Holland rijk is. De stilte in de deze gebieden staat echter steeds onder druk. Noord-Holland is een relatief dichtbevolkte provincie waar omgevingslawaai moeilijk helemaal is uit te bannen. We moeten ergens een grens trekken om de stilte te bewaken. Met die ogen heeft de PvdA gekeken naar het voorstel en destijds besloten het te steunen: geen (onnodig) geknal in stiltegebieden.

De afgelopen weken is echter duidelijk geworden dat de negatieve effecten van het voorgestelde jachtverbod mogelijk onwenselijk groot zijn. Hoewel het belang van stiltegebieden voor ons niet ter discussie staat, mist de PvdA een zorgvuldige belangenafweging. Bovendien is er een nieuwe Natuurbeschermingswet in de maak die de provincie veel meer bevoegdheden geeft op het gebied van de jacht. Wat de PvdA betreft genoeg aanleiding om het voorstel voorlopig even te parkeren.

Het voorstel draait om een jachtverbod op vijf diersoorten (de wilde eend, fazant, haas, konijn en houtduif) in stiltegebieden. Nu mag er binnen het jachtseizoen (15 oktober t/m 31 januari) vrij gejaagd worden op deze wildsoorten. Als er sprake is van overlast kan er een ontheffing verleend worden waarmee ook buiten het seizoen mag worden gejaagd. Jagersverenigingen en agrariërs vrezen dat het voorstel van de Partij voor de Dieren ertoe leidt dat jagers pas in actie mogen komen als het te laat is en er al behoorlijke schade is aangericht. En als jagers dan in actie mogen komen, vrezen ze bureaucratie en papieren rompslomp bij het aanvragen van een ontheffing. De PvdA vindt dat we deze bezwaren serieus moeten nemen. Voordat we iets gaan verbieden wil de PvdA bijvoorbeeld zorgvuldig en in samenwerking met natuurorganisaties, jagers en agrariërs kijken naar waar jacht echt noodzakelijk is – en waar het belang van stilte zwaarder weegt.

Ook niet onbelangrijk: momenteel ligt er een nieuwe Wet Natuurbescherming ter besluitvorming voor aan de Tweede Kamer. Als deze wet wordt aangenomen wordt de provincie verantwoordelijk voor alle natuurbescherming binnen haar grenzen en daarmee ruimte krijgt om zaken op het gebied van de jacht te regelen. Het lijkt de PvdA verstandig om deze wet af te wachten en dan te bekijken hoe we de jacht in Noord-Holland zo kunnen regelen dat noch de jagers, noch de agrariërs, noch de stiltegebieden daar de dupe van worden. Voorlopig gaat het jachtverbod daarom wat ons betreft even de ijskast in.