Formule 1 circuit in Zandvoort, haalbaarheid versus wenselijkheid.

19 april 2018

Afgelopen maandag, bij de vergadering van de commissie NatuurLandbouwWater&Milieu (NLWM) stond het punt “Beantwoording (vanuit GS) op vragen aangaande het zogenaamde Decisio-rapport” op de agenda. Dat rapport gaat over het Formule 1 circuit in Zandvoort.

 

De gemeente Zandvoort heeft voornoemd bureau opdracht gegeven om de economische haalbaarheid van het circuit te onderzoeken. In de commissievergadering werd nogmaals van gedachten gewisseld over een eventuele terugkeer van het circuit in de Noord Hollandse kustplaats.

Het circuit in Zandvoort voorziet nog steeds in allerlei race-activiteiten. Er mag op de meeste dagen van het jaar geracet worden en daarbij is het circuit gehouden aan allerlei milieu- en geluidsnormen. Met de groeiende populariteit van Max Verstappen is bij een aantal race-liefhebbers in Zandvoort en (ver) daarbuiten ook het idee en de wens ontstaan om het circuit nieuw leven in te blazen als Formule 1 circuit. Aan de opwaardering van het Zandvoortse circuit tot Formule 1 baan zijn echter veel kosten verbonden. Dat was de reden voor de gemeente Zandvoort om een onderzoek te laten uitvoeren.

Het rapport laat zien dat er veel geld zal moeten worden geïnvesteerd om het circuit van Zandvoort te ‘upgraden’. Het is (nog) volstrekt onduidelijk wie dat zou moeten betalen en of het circuit vervolgens rendabel te exploiteren valt. Vanuit die optiek is het bespreken van het Decisio-rapport nog een redelijke ‘ver-van-het-bed-show’. Waar verschillende groepen (en individuele) bewoners echter bang voor zijn, is de geluids- en milieubelasting die een F1 circuit op de (directe) leefomgeving zal hebben.

Vanuit de PvdA heb ik als woordvoerder in onze fractie aangegeven dat wij géén voorstander zijn om F1 races naar Zandvoort te halen. De redenen die onze fractie daarvoor aanwendt zijn:

  • Het circuit ligt tegen Nationaal Park Zuid Kennemerland aan en grenst aan het – een paar jaar geleden al verkleinde – stiltegebied.
  • De verplaatsing van de vele bezoekers van de race-evenementen zullen grote overlast geven wanneer zij over de Zeeweg, per auto, naar het circuit gaan. Het levert lange files op zal overlast voor de omwonenden geven.
  • Er zal een enorme parkeerdruk ontstaan
  • Het OV-vervoer (de trein naar Zandvoort) zal regelmatig overbelast worden.
  • Bovengenoemde zaken zullen de leefbaarheid van de omgeving evident niet ten goede komen.

Nu is alles rondom het mogelijk terughalen van de F1-races nog in een (zeer) voorbereidend stadium. De organisatie van de Formule 1 heeft zelfs nog niet eens aangegeven te willen komen. Wanneer dat wel gebeurt, moet de gemeente Zandvoort (het bevoegd gezag) het verzoek toetsen aan de milieuvergunning en alle effecten in beeld brengen. Met klem geeft de fractie van PvdA-Noord Holland aan: alle effecten, dus niet alleen de economische.

Kortom: met het Formule 1 circuit zal het (voorlopig) nog niet zo’n vaart lopen. Gedeputeerde Bond heeft in de commissievergadering ook uitdrukkelijk aangegeven dat de Provincie apert níet financieel zal bijdragen aan de tot standkoming van zo’n circuit. Dat stelt an sich gerust maar onze fractie zal op zijn qui vive blijven over deze ontwikkelingen en bovenal de natuurwaarden in het Zandvoortse gebied laten prevaleren. Rust, stilte, natuurschoon en een goed milieu bínnen de normen, kun je maar éénmaal verruïneren.