Grenzeloos doorfietsen met het Randstedelijke F-net

31 mei 2018

Vandaag is het weer “Fiets naar je werk dag”. En als het aan de PvdA Noord-Holland ligt, wordt fietsen voortaan nog veel aantrekkelijker als de provincie werk gaat maken van het realiseren van een F-net. Het F-net moet voor fietsers worden wat het R-net voor het OV is: een samenhangend en betrouwbaar netwerk, met grensoverschrijdende aansluitingen, waardoor je op een gezonde, veilige en snelle manier op je plaats van bestemming kan komen. Goede samenwerking van de Randstedelijke overheden biedt een basis om deze uitdaging samen aan te gaan. Statenlid Marieke van Duijn heeft hier onlangs een pleidooi voor gehouden en ziet kansen.

 

De fiets moet veel meer een volwaardig alternatief voor de auto worden en daar kunnen overheden, politici en eigenlijk iedereen wel, een bijdrage aan leveren. Zo blijkt uit het uitgebreide pleidooi van Marieke van Duijn, zelf ook fervent fietser en voorvechtster van een gezonde leefomgeving. En zij vervolgt: “Op mooie routes lekker kunnen doorfietsen, dat is een droombeeld dat nu langzaam dichterbij komt. Het wordt tijd dat er naar de realisatie van een goed doorfietsnetwerk gestreefd wordt, want eigenlijk is het best gek dat je als fietser nog steeds op een knopje moet drukken om groen licht te krijgen. Dat kan heel anders en daar zet ik me, met vele anderen, hard voor in”.

 

Over de kleinere en middellange afstanden tot ongeveer 15 km kan de fiets een goed alternatief zijn voor mensen die nu gewend zijn deze afstanden met de auto te reizen. In Nederland woont 61% van de werkende bevolking binnen 15 kilometer van het werk. Toch geeft slechts zo’n kwart van deze mensen aan regelmatig op de fiets naar hun werk te reizen. De PvdA Noord-Holland ziet graag dat meer mensen gebruiken maken van de fiets als vervoersmiddel, niet alleen omdat het gezond is voor de fietser zelf, maar ook omdat het vele autoverkeer schadelijk is voor onze leefomgeving. Om mensen zover te krijgen, is het belangrijk dat de infrastructuur voor fietsers veilig, betrouwbaar en direct is. Het F-net moet daarvoor gaan zorgen.

 

Het F-net moet bestaan uit kwalitatief goed wegdek, er moet samenhang zijn met het landschap en er moeten goede, grensoverschrijdende aansluitingen komen. Omdat het F-net afstanden van ongeveer 15 kilometer moet stimuleren, moet er geïnvesteerd worden in betrouwbare route informatie en het netwerk moet bovendien aansluiten op OV-, school- en werklocaties. Het plan bevindt zich nog in de opstartfase, maar diverse betrokkenen zijn geïnteresseerd en zien kansen. De PvdA Noord-Holland staat ook open voor ideeën van mensen en organisaties die nog niet betrokken zijn en nodigt hen ook van harte uit dit te delen, zodat wij met elkaar het F-net tot een succes kunnen maken en daarmee hopelijk de verkeersdrukte in de Randstad iets kunnen verlichten. Mail kunt u richten aan: [email protected].