PvdA NH wil dijkwerkzaamheden stilleggen of verplaatsen vanwege wegblijven broedende grote stern

25 april 2018

 

De grote stern is een beschermde trekvogel. De vogels overwinteren doorgaans in westelijke Afrika en komen in het broedseizoen naar de Nederlandse kust om te komen broeden. In de natuurgebieden Utopia en Wagejot op Texel komen de meesten. Dit jaar is het anders. Door werkzaamheden om de dijk te verstevigen blijven de meeste vogels weg.

Ons statenlid Nico Papineau Salm hoorde afgelopen zondag op het radioprogramma Vroege Vogels de Texelse vogelaar Marnix Leopold aan het woord. Hij maakt zich nu aan het begin het broedseizoen ernstig zorgen over broedkolonie van grote sterns in het natuurgebiedje Wagejot. Dit ligt achter de dijk aan de waddenkant. Deze dijk wordt op dit moment versterkt. Er zijn werkzaamheden met draglines, vrachtwagens. De heer Leopold ziet dat de komst van de sterns ernstig stagneert.

Papineau Salm: „Er zijn werkzaamheden met draglines en vrachtwagens. De komst van de sterns stagneert zo ernstig. Vorig jaar waren er 4400 paren nu zijn er het slechts 200, terwijl het er in deze fase al 2000 hadden moeten zijn.” Daarom roepen wij GS op om de gemeente Texel groen licht te geven om de werkzaamheden stil te leggen dan wel te verplaatsen.

PvdA-gedeputeerde Adnan Tekin heeft PS laten weten de zaak te onderzoeken en deze week nog actie te zullen ondernemen.