Door op 4 juni 2012

PvdA Noord-Holland stimuleert oplaadpunten elektrische auto’s

Noord-Hollandse tankstations die oplaadpunten aanbieden voor elektrische auto’s hoeven daar dankzij de PvdA de komende drie jaar geen extra belasting voor af te dragen aan de provincie. Vandaag is daarover in de Provinciale Staten een amendement aangenomen dat werd ingediend door de PvdA Noord-Holland. PvdA-statenlid Mark Versteeg: “De PvdA hoopt tankstationhouders op deze manier te stimuleren meer oplaadpunten voor elektrische auto’s te plaatsen”.

Onlangs bleek uit de herziening van het ‘Tankstationbesluit Noord-Holland’ dat de provincie Noord-Holland voornemens was een extra vergoeding te vragen van tankstationhouders die elektrische oplaadpunten aanbieden. De PvdA voorzag hier problemen. Versteeg: “De PvdA vindt het belangrijk dat elektrisch rijden wordt gestimuleerd. Maar je stimuleert mensen alleen om een elektrische auto aan te schaffen als er ook genoeg oplaadpunten zijn. Door tankstationhouders extra te laten betalen voor het aanbieden van oplaadpunten ontmoedigt de provincie de plaatsing van meer elektrische oplaadpunten. De PvdA is dan ook zeer verheugd dat het plan van de baan is.”

Met de verantwoordelijke gedeputeerde Post is afgesproken dat er over drie jaar geëvalueerd wordt hoeveel elektrische oplaadpunten er zijn bijgekomen in Noord-Holland. Als er tegen die tijd sprake is van een dekkend netwerk zal worden bekeken of tankstationhouders extra moeten gaan betalen voor de oplaadpunten.

De provincie Noord-Holland is verantwoordelijk voor het tankstationbeleid op provinciale wegen. De provincie bekijkt onder andere op welke locaties tankstations gewenst zijn, onder welke voorwaarden tankstations zich mogen vestigen en welke vergoeding ze daarvoor verschuldigd zijn aan de provincie. De hoogte van die vergoeding is afhankelijk van factoren als het aantal auto’s dat het tankstation jaarlijks passeert, de bereikbaarheid en de zichtbaarheid van het tankstation, maar ook van het aantal voorzieningen dat door het tankstation wordt aangeboden.