Door op 16 maart 2015

Luchtkwaliteit in West-Friesland slechtste voor Noord-Hollandse fietser

Uit de resultaten van de van de PvdA Frisse Wind Tour blijkt dat de luchtkwaliteit in West-Friesland dermate slechter is dan gedacht. De metingen wijzen erop dat in West-Friesland hoge concentraties aanwezig zijn van fijnstofdeeltjes tot 2,5 micrometer.

Van 25 tot en met 28 februari organiseerde de PvdA Noord-Holland de Frisse Wind Tour om al fietsend de luchtkwaliteit te meten in de provincie Noord-Holland. Onder leiding van Marieke van Duijn, PvdA-kandidaat nr.2 in Noord-Holland, fietste de PvdA de hele provincie door met een AirBox van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). Deze AirBox meet fijnstofdeeltjes van drie verschillende grootten: PM10 (deeltjesmassa in microgram per kubieke meter van deeltjes tot 10 micrometer), PM2,5 en PM1. Hoe kleiner de deeltjes, hoe ongezonder ze zijn.

ECN vindt een aantal pieken in de gemeten fijnstof en concludeert dat de luchtkwaliteit tijdens de Frisse Wind Tour het slechtste was in West-Friesland. Op deze plek is in de metingen vooral een piek in de waarden van PM2,5 en PM1 deeltjes, dit zijn deeltjes afkomstig van lokale bronnen. Het aantal deeltjes van dit soort type is beduidend hoger dan in andere regio’s waar gemeten is tijdens de tour. Ook rond Schiphol was een piek waarneembaar, met name van deeltjes groter dan 2,5 micrometer.

De gemeten concentraties duiden erop dat de luchtkwaliteit niet altijd even gezond is. Uit onderzoeken, zoals eind vorig jaar door de Wereldgezondheidsorganisatie, blijkt dat de Europese normen zoals die nu zijn vastgesteld niet voldoende zijn voor een gezonde leefomgeving. 

Marieke van Duijn is blij met alle positieve reacties over de Frisse Wind Tour en wil de kansen pakken om de luchtkwaliteit in Noord-Holland te verbeteren: ‘’Ik vind het belangrijk om meer aandacht te besteden aan de luchtkwaliteit in Noord Holland, zeker omdat bepaalde maatregelen vaak goed te realiseren zijn. Met de fietstocht is hier weer aandacht voor gevraagd en ook straks voor de provincie wil ik me verder inzetten voor een gezonde leefomgeving.’’ Marieke wil in samenwerking met ECN en AiREAS, een vereniging met als doel een gezondere stad te creëren, de luchtkwaliteit in Noord-Holland verbeteren.