Door op 25 februari 2015

Frisse Wind Tour van start!

De PvdA Frisse Wind Tour is vandaag van start gegaan! Minister Ronald Plasterk gaf vanochtend om 8.15 uur het startsein op het stationsplein in Hilversum. Tijdens de Frisse Wind Tour gaat PvdA-kandidaat voor de Provinciale Staten Marieke van Duijn in vier dagen heel Noord-Holland rond fietsen. Onderweg wordt overal de luchtkwaliteit gemeten.

ECN heeft hiervoor een ‘Airbox’ beschikbaar gesteld die continu en realtime de luchtkwaliteit meet. Deze airbox hangt normaal aan een lantaarnpaal, maar is voor de gelegenheid bevestigd op een fietskar die achter de fiets van Marieke hangt. Marieke: “Fietsen is natuurlijk hartstikke gezond, maar dan moet je tijdens het fietsen wel schone lucht inademen. Veel fietspaden liggen bijvoorbeeld langs drukke wegen waar de lucht niet al te fris is. Daar wil ik iets aan gaan doen de komende jaren.” Aan het einde van de Frisse Wind Tour hoopt de PvdA Noord-Holland een goed beeld te hebben van hoe het er voor staat met de luchtkwaliteit in Noord-Holland.

Op woensdag 25 januari gaat de Frisse Wind Tour van het Gooi via Amsterdam, Zaanstad en Purmerend naar Hoorn. Op donderdag 26 februari wordt er van Hoorn naar Julianadorp gefietst – maar niet voordat Den Helder en Texel zijn aangedaan. Vrijdag 27 februari zakt het fietsgezelschap via onder andere Alkmaar en de IJmond af naar Haarlem, om op zaterdag 28 februari via Schiphol feestelijk te finishen op Plein 1960 in Amstelveen. Daar zal Tweede Kamerlid Jan Vos haar onder andere verwelkomen.

Stukje meefietsen? Dat kan! Meer informatie over de route is hier te vinden.

De Frisse Wind Tour is ook te volgen op Twitter: #pvdanhfietst

Hier alvast een korte sfeerimpressie:

Start met Ronald Plasterk

Start met Ronald Plasterk

 

Realtime luchtkwaliteit meten

Realtime luchtkwaliteit meten

 

Duurzaam geluk begint in Bussum!

Duurzaam geluk begint in Bussum!

 

De airbox van ECN waarmee de luchtkwaliteit gemeten wordt

De airbox van ECN waarmee de luchtkwaliteit gemeten wordt