22 september 2014

Regiodag over luchtkwaliteit en duurzame energie

Op zaterdag 27 september 2014 organiseert de Partij van de Arbeid gewest Noord-Holland haar 23e regiodag. De regiodag gaat deze keer over de onderwerpen aanpak luchtkwaliteit en versnelling opwekken duurzame energie in Noord-Holland en vindt plaats in Perron 3a te Haarlem. De bijeenkomst begint om 10.00 uur (inloop vanaf 9.30 uur) en staat onder leiding van dagvoorzitter Jeroen Nobel (oud-wethouder Haarlemmermeer).

Rond 13.30 uur wordt de uitslag van de ledenraadpleging over het lijsttrekkerschap voor de statenverkiezing bekend gemaakt. Na de lunch vindt de Gewestelijke Vergadering plaats. De dag wordt afgesloten met een netwerkborrel.

Aanpak luchtkwaliteit en versnelling opwekken duurzame energie in Noord-Holland

De luchtkwaliteit in de regio’s Amsterdam en het Noordzee kanaal gebied (NZKG) behoort tot één van de slechtste in Europa en laat duidelijk te wensen over. Mede als gevolg van het intensieve autoverkeer (ring A-10) en diverse bedrijven in het NZKG wordt regelmatig de norm overschreden. Dit is slecht voor de gezondheid van mensen. Bewoners trekken dan ook regelmatig aan de bel en vragen om meer meetpunten en striktere handhaving van de afgesproken norm. De PvdA Statenfractie vindt dat de aanpak van de luchtkwaliteit in de komende 4 jaar een tandje hoger moet. In deze bijeenkomst wordt besproken hoe dat het beste kan, welke maatregelen er genomen moeten worden. De input uit de discussie zal door de Statenfractie gebruikt worden in het debat over het vaststellen van het nieuwe Milieubeleidsplan 2015-2018 en in de nieuwe statenperiode.

Op dit moment wordt er voor 4 % aan duurzame (groene) energie opgewekt in Noord-Holland. Dit moet in 2020 14 % zijn. Om dit te bereiken moeten initiatieven van bewoners, bedrijven en (lokale) overheden, om duurzame energie op te wekken, meer kansen krijgen en ondersteund worden. Het belang van energie transitie komt niet alleen uit het Milieu maar ook uit de politiek (lees de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten en Rusland). Wij willen inzetten op meerdere vormen van energieopwekking en energieverbruikers hun eigen verantwoordelijkheid laten nemen.

In deze bijeenkomst komt de vraag aan de orde hoe deze versnelling het beste kan plaatsvinden in de komende 4 jaar, de nieuwe statenperiode.

Programma

09.30 – 10.00 uur Inloop

10.00 – 10.05 uur Opening door Ed Bausch vice voorzitter van het gewestelijk bestuur

10.05 – 12.30 uur Aftrap themadeel door de dagvoorzitter Jeroen Nobel

In het themadeel staan 2 onderwerpen centraal

1. Duurzame energie door burgers

Inleiding: ‘Burger plaatst duurzame energie bovenaan de agenda’ van Jurgen van der Heijden. Hij ondersteunt als adviseur van AT Osborne bewoners en gemeenten bij de oprichting van energiecoöperaties en is betrokken als vrijwilliger bij CALorie, de energiecoöperatie van Castricum.

2. Luchtkwaliteit IJmond en Amsterdam

11.00 uur Hans van den Berg, directeur Iron and Steel, van Tata Steel IJmuiden. Over duurzaamheid, energie en maatregelen Tata Steel voor luchtkwaliteit.

11.30 uur Gohdar Massom, statenlid, over luchtkwaliteit Amsterdam; wat leren wij van actiegroep Ring A10 West en wat zijn de nieuwe kansen?

11.45 uur Reactie Tjeerd Talsma en discussie met de zaal.

12.30 – 13.30 uur Lunch

13.30 – 15.30 uur Bekendmaking lijsttrekker voor de PvdA bij de komende statenverkiezingen.

Gewestelijke Vergadering

15.30 – 16.30 uur Netwerkborrel

 

Deze regiobijeenkomst wordt georganiseerd door Gohdar Massom (Milieu) en Nico Papineau Salm (Duurzame energie).

Het gewestbestuur hoopt u allemaal te kunnen begroeten op 27 september a.s. om 09.30 uur.