19 november 2015

Ronald Bandell 1946-2015

Deze week bereikte ons het nieuws dat onze partijgenoot en voormalig burgemeester van Alkmaar, Ronald Bandell, in de nacht van zondag op maandag op 69-jarige leeftijd is overleden.

Voordat hij in 1977 op 30-jarige leeftijd burgemeester van de gemeente Moordrecht werd was Dhr. Bandell minderheden specialist voor de overheid. Bij zijn aantreden was hij de jongste burgemeester die ons land tot dan toe had gekend. Hierna volgden burgemeesterschappen in Papendrecht, Alkmaar en Dordrecht. In die laatste gemeente werd zijn burgemeesterscarrière in 2010 afgesloten.

Aanvankelijk was Dhr. Bandell lid van de PPR maar nadat deze partij in 1990 opging in Groen Links sloot hij zich aan bij de PvdA. Onder de diverse nevenfuncties die hij naast zijn burgemeesterschappen vervulde waren het voorzitterschap van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters en het platform Asielzoekers en Integratie van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

De gemeenten waarvoor hij werkte beschrijven hem stuk voor stuk als een geliefde burgemeester met een oprecht warme belangstelling voor de mensen om hem heen. Deze belangstelling kwam o.a. tot uiting in het afscheidsinterview wat hij in januari 2010 in VNG magazine gaf:

‘Bij alles wat de overheid doet moet ze daaraan denken. Niet dat abstracte gedoe, van ‘de’ burger, ‘de’ inwoner, ‘de’ bevolking, ‘de’ asielzoeker. Nee, ook niet de ‘nieuwe’ Nederlander. Ik vergeet nooit dat ik met Job Cohen, toen nog staatssecretaris van Justitie, praatte over asielzoekers. Buiten stonden demonstranten in de kou. En een ambtenaar sprak over ‘dossiers’. Ga eens buiten kijken, daar staan de mensen achter je dossiers, zei ik.’

De PvdA Noord-Holland wenst zijn vrouw, kinderen, familie en vrienden heel veel sterkte toe.