Werkbezoek Tata Steel IJmuiden

6 november 2019

Naar aanleiding van een kritische tweet over de bouw van een hal om stof tegen te gaan, kregen we van Tata Steel in Nederland een uitnodiging om langs te komen. Gisteren gingen we bij de staalgigant op werkbezoek, om zelf te zien wat het bedrijf doet in het kader van gezondheid, leefbaarheid en het tegengaan van overlast voor de omgeving.

Daarom spraken we gisteren met directeur Health, Safety and Environment, Marco Workel over de route die het bedrijf heeft uitgezet naar veel minder overlast voor de omwonenden in 2030 en een CO2-neutrale staalfabriek in 2050. Een routekaart waar de omwonenden in Wijk aan Zee begrijpelijk kritisch over zijn en nog weinig vertrouwen in hebben. Herstel van het vertrouwen en nadrukkelijke aandacht voor de gezondheidsaspecten moeten wat onze fractie betreft bovenaan staan.

Na het gesprek bezochten wij twee fabrieken op het terrein en het Innovatiecentrum. Daar wordt niet alleen gewerkt aan sterkere en duurzamere staalsoorten, maar ook onderzoek gedaan naar het op grote schaal produceren van gevel- en dakbeplating met geïntegreerde zonnecellen.

Dank aan TataSteel en Donald Voskuil voor de uitnodiging en het openhartige gesprek. Wij blijven het bedrijf en de situatie in Wijk aan Zee kritisch volgen, voor een gezonde leef- én werkomgeving.