Hebben afspraken nucleaire top consequenties voor Pallas?
Hebben de afspraken die Nederland heeft gemaakt tijdens de nucleaire top (NSS) gevolgen voor het ontwerp en de realisatie van de nieuwe onderzoeksreactor Pallas in Petten? Op deze vraag wil de PvdA Noord-Holland antwoord van Gedeputeerde Staten.
Tijdens de nucleaire top, die op 24 en 25 maart werd gehouden in Den Haag, hebben verschillende landen waaronder Nederland toegezegd om de hoeveelheid gevaarlijk nucleair materiaal in de wereld te gaan verminderen. De landen hebben daarom onder andere afgesproken om bij de productie van medische isotopen laag- in plaats van hoog verrijkt uranium te gaan gebruiken. Tijdens de vorige nucleaire top in 2012 spraken de VS, Nederland, België en Frankrijk dit ook al af. Begin maart 2014 werd echter bekend dat de huidige onderzoeksreactor in Petten, de HFR, die doelstelling voorlopig niet gaat halen.
De PvdA Noord-Holland wil daarom van Gedeputeerde Staten weten wanneer deze doelstelling wel gehaald gaat worden, en of de plannen voor de nieuwe onderzoeksreactor Pallas aan alle gemaakte internationale afspraken voldoen. De realisatie van Pallas bevindt zich momenteel in de voorbereidende fase. Vorig jaar besloten het Rijk en de provincie Noord-Holland om ieder 40 miljoen beschikbaar te stellen voor de voorbereiding van de nieuwe onderzoeksreactor.