Door op 7 februari 2014

HOV ’t Gooi een stap dichterbij

De plannen voor een Hoogwaardig Openbaar Verbinding (HOV) door ’t Gooi bestaan al enkele jaren. Provinciale Staten hebben in hun vergadering van 3 februari 2014 ingestemd met de samenwerkingsovereenkomst met de betrokken gemeenten, en het krediet van 110 miljoen euro vastgesteld.

Het doel van de HOV: een betrouwbare, snelle busverbinding van het busstation in Huizen via Eemnes, Blaricum en Laren naar treinstation in Hilversum. De PvdA is altijd een groot voorstander geweest van deze deels vrij liggende busroute, omdat de inwoners van Huizen recht hebben op een goede openbaar vervoer verbinding. Tijdens het debat in de Staten heeft de PvdA de toezegging gekregen dat er een goede route komt langs het Tergooi ziekenhuis en het Arenapark, waar diverse scholen en bedrijven aan grenzen.

Grote zorgen maakt de PvdA zich echter over de gevolgen van deze HOV-route door de recreatiegebieden Anna’s Hoeve en Monnikenberg. Deze gebieden maken onderdeel uit van het Gooisch Natuurreservaat en liggen tussen de A27 en de oostelijke bebouwing van Hilversum. Ze vormen een belangrijk onderdeel van de ecologische verbinding tussen de Utrechtse Heuvelrug en het Gooimeer.

Voor de versterking van deze zone komt een nieuw ecoduct over de spoorlijn Amsterdam/Amersfoort en de daarlangs lopende nieuwe busbaan. De PvdA vreest echter, samen met onder andere de Vereniging ter behoud van Anna’s Hoeve, dat dit onvoldoende is om de ecologische verbinding goed in stand te houden.

Zo worden er voor de aanleg van de busbaan bijvoorbeeld diverse kunstwerken gebouwd waardoor het kwetsbare gebied kleiner, en de versnippering groter wordt. Ook de keuze van de gemeente Hilversum om de weg over de Anna’s Hoeve –dwars door het kwetsbare natuurgebied- te laten liggen en niet af te waarderen tot een fietspad baart de PvdA zorgen.

Op aandringen van de PvdA, D66 en GroenLinks heeft gedeputeerde Post de toezegging gedaan dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de gevolgen van het niet verleggen van de weg. De uitkomsten van dit onderzoek worden voorgelegd aan Provinciale Staten. Wanneer de uitkomsten negatief zijn voor de ecologische verbinding  vindt de PvdA dat de oorspronkelijke, betere oplossing  -waarbij busbaan, spoor en weg gebundeld worden- uitgevoerd moet worden.

Verder heeft de gedeputeerde toegezegd om te bekijken of er duurzame bussen op de route ingezet kunnen worden en of  de energie voor verlichting in de bushokjes opgewekt kan worden door zonnepanelen.