Door op 4 december 2013

PvdA wil Noord-Hollands ganzenakkoord

In de afgelopen periode is er intenstief overleg geweest om te komen tot een landelijk ganzenakkoord. Dit overleg werd gevoerd door de Ganzen-7 partners (de 12 Landschappen, de Federatie van Particulier Grondbezit, de Land-  en Tuinbouw Organisatie Nederland, Natuurmonumenten, Stichting Agrarisch en Particulier Natuur- en Landschapsbeheer Nederland, Staatsbosbeheer en Vogelbescherming Nederland) en de provincies. De bedoeling van het overleg was om te komen tot afspraken voor alle provincies inzake het ganzenbeleid. Gisteren werd bekend dat het overleg mislukt is en er geen landelijk ganzenakkoord komt.

Ganzen horen in ons land. Ganzen veroorzaken echter ook ecologische schade in natuurgebieden en economische schade voor agrariërs. Voor de zone van 20 km rond Schiphol is het verkleinen van de ganzenpopulatie van groot belang om het aantal vogelaanvaringen te beperken. Landelijk geldende afspraken waren daarom in de maak. Op het laatste moment liet LTO Nederland echter weten niet akkoord te gaan met de zogenoemde ‘winterrustregeling‘, voor alle ganzen die tijdens de winter in Nederland verblijven. De financiële afspraken in het kader van het ganzenakkoord, zoals de subsidieregeling voor rustgebieden en de overgangsregeling, komen hierdoor ook te vervallen.

De Pvda Noord-Holland vindt het zeer teleurstellend dat de organisaties en provincies niet in staat zijn gebleken een landelijk akkoord af te sluiten. Per provincie zal er nu opnieuw onderhandeld moeten worden met de betrokken partners. Dit kost tijd en zal leiden tot verschillende regelingen per provincie, waarvan de ganzen de dupe zullen zijn.

Niettemin ondersteunt de PvdA het initiatief van gedeputeerde Bond om op zeer korte termijn met de Noord-Hollandse partners rond te tafel gaat om te komen tot een provinciaal akkoord. Hierbij moeten de landelijke afspraken als uitgangspunt worden genomen.