Door op 8 oktober 2012

Zorgen om ontwikkeling Westflank

De PvdA Noord-Holland maakt zich zorgen om de ontwikkeling van de Westflank nu de gemeente Haarlemmermeer heeft besloten medewerking aan de plannen stop te zetten, en heeft hierover schriftelijke vragen ingediend bij het College van Gedeputeerde Staten. Vorige week werd bekend dat de gemeente 2,1 miljoen euro aan voorbereidingskosten terugeist van het Rijk. PvdA-Statenlid Gohdar Massom: “Volgens de gemeente Haarlemmermeer ligt het initiatief voor verdere ontwikkeling van de Westflank nu bij de provincie Noord-Holland. De PvdA wil van Gedeputeerde Staten weten hoe nu verder.”

Aan de westkant van de gemeente Haarlemmermeer moeten 10.000 woningen komen, gecombineerd met een duurzaam systeem voor waterberging en 900 hectare voor groen, natuur & recreatie. De PvdA acht de ontwikkeling van dit gebied van groot belang. Ten eerste omdat de regionale behoefte aan nieuwe woningen de komende jaren sterk toeneemt: de woningbouwbehoefte in Noord-Holland bedraagt minimaal 275.000 nieuwbouwwoningen tot 2040. Ten tweede omdat het met het oog op klimaatverandering belangrijk is dat er een duurzaam systeem voor waterberging wordt aangelegd. Op de Westflank zou ruimte zijn voor 2 miljoen m³ seizoensberging en 1 miljoen m³ piekberging. Massom: “Nu de gemeente Haarlemmermeer zich heeft teruggetrokken staan de plannen op losse schroeven. De PvdA wil van Gedeputeerde Staten wat de precieze consequenties zijn van dit besluit, of de provincie de plannen door kan zetten zonder de gemeente Haarlemmermeer en zo nee; wat de alternatieven zijn.”

Het stopzetten van de medewerking van de gemeente Haarlemmermeer aan de Westflank en het terugeisen van 2,1 miljoen euro aan voorbereidingskosten is opgenomen in de gemeentebegroting 2013-2016. Tijdens de raadsvergadering van 4 oktober 2012 heeft wethouder Bezuijen gezegd dat de gemeente niet het initiatief zal nemen voor mogelijke nieuwe plannen in de Westflank en dat de bal nu eerst bij de provincie Noord-Holland ligt. De provincie heeft nog niet gereageerd op dit besluit.